preloader
Scroll to top
Fitos Dezső Társulat
en hu

Rólunk


Jövőnk a hagyomány!

„Ars poeticánk alapja a hitelességre törekvés. Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, amelyek elsajátítása és bemutatása nem csupán magas szintű technikai tudást, de különleges kifejező erőt is igényel. A mozdulatnak ugyanis láttatnia kell azt a régről jövő erőt, amely minden táncművészeti ág alapja. Hiszünk a néptánc kortárs művészeti megmutatkozásában. Hisszük, hogy erejével, természetességével megszólítja a ma emberét!”

(Fitos Dezső – Kocsis Enikő)

Fitos Dezső és Kocsis Enikő alkotópárosának munkássága meghatározó, példaértékű és útmutató a Kárpát medencei táncéletben. Nem csupán a magyarországi amatőr és hivatásos együttesek állandó alkotói, táncmesterei, de táboraikkal, kurzusaikkal a határon túli magyar amatőr csoportok és professzionális társulatok életében is évtizedek óta jelentős szerepet játszanak. A Kárpát-medence kulturális sokszínűsége, annak kimeríthetetlen folklórkincse, változatos és színes világa inspirálja őket. Előadásaik minden esetben az autentikus gyűjtésekre, tánc- és zenei anyagra épülnek, ugyanakkor a hagyománytisztelet mellett az előadó művészeti társműfajok bevonásával tágítva a határokat bátran kísérleteznek. A báb-, színház- és cirkuszművészetet, a táncművészet más ágait érzékenyen beépítik a magyar folklórkincsbe, s ezáltal olyan fúziók jönnek létre, amelyekben a néptáncra épülő egyéb alkotóelemek egymást erősítve hoznak létre eredeti műveket. Ezekkel a különleges, az alkotóelemek hitelességét megőrző, végeredményben egyedi alkotásokkal olyan közönségréteget is elérnek és a néptánc számára elhivatottá tesznek, amelyek számára a magyar folklór korábban ismeretlen volt.

A Fitos Dezső Társulat tagjai fiatal, kivételes táncos egyéniségek. Elhivatottságukat és tehetségüket a legrangosabb hazai szakmai díjak igazolják. A táncosok között megtalálhatók Aranysarkantyús és Aranygyöngyös szólisták, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj és a Junior Prima díj nyertesei is. A társulat több generációnyi művészt kinevelt, amelyek tagjai ma már a magyar néptáncélet meghatározó egyéniségei és a hivatásos együttesek szólótáncosai, neves hazai és határon túli amatőr együttesek vezetői.

A Fitos Dezső Társulat 2022-től Magyarország legfiatalabb hivatásos táncegyütteseként folytatja
munkáját.

Jövőnk a hagyomány!

Művészeti vezetőink

Jövőnk a hagyomány!

Női tánckar

„Mindig lépj ki a konfortzónádból!”

„A tánc olyan  számomra, mint a víz. Nyugodt, hömpölygő vagy viharos, erős, titokzatos…”

“A tánc az egyetlen olyan út, melyben a legőszintébben megtalálom magam és kivirágzik a lelkem.,,

“Fejben dől el.”

“Az életben kell egy olyan csapatot keresni, ahol mindenkitől lehet tanulni valamit. Ha ez megvan és imádod is, tudhatod, hogy jó helyen vagy.”

“Félig csinálni, félig akarni, félig szeretni nem lehet!
Vagy teljes odaadással csinálod, vagy ne csináld sehogy!”

„Mi együtt bármire képesek vagyunk!”

“Az egyik legnagyobb ajándék az életben, ha a munkád a hivatásod lehet.”

Jövőnk a hagyomány!

Férfi tánckar

„Határok csak fejben léteznek.”

„Mindenbe kell egy csipet só.”

„Tisztelem, szeretem és vele együtt lélegzem. Legyen szó falusi, vidéki életformáról vagy a hivatásomról.”

“Ne hagyj ki az életedben a jó dolgokat csak azért, mert egyben kicsit nehezek is lehetnek.”

“Az egymásba és a munkánkba vetett hit a sikerünk előszobája.”

Jövőnk a hagyomány!

Zenekar

Jövőnk a hagyomány!

Menedzsment

Jövőnk a hagyomány!

Oktatóink