preloader
Scroll to top
Fitos Dezső Társulat
en hu

Táncjáték a hazát elhagyók emlékére (75′)

Repertoár

Tántorgók

Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, „izompacsirták”, és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.

Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról, akik éhesen és tétován várták az ügynököt, hogy rabszolgamunkára vigye őket Pennsylvania bányáiba… Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban, ahol megtanultak élni, de mindvégig kívülállók maradtak. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.

Fitos Dezső Társulata nekik állít emléket, megmutatva négy kivándorló legény sorsán keresztül a magyar paraszti exodust. 

Rendező-koreográfus:
Fitos Dezső Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész

Táncolják:
Balogh Boldizsár, Fitos Dezső,  Gellén Péter, Gera Zoltán, Izsó Lajos Hunor, Kupec Zsolt, Molnár Bálint, Östör Ákos, Pásztor Zalán

Zene:
Fitos Dezső Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész
Makó Péter Prima Primissima díjas, Kossuth-díjas
Pál Lajos Érdemes Művész

Zenei közreműködők:
Herédi Zsombor, Pálházi Bence

Hangmérnök:
Dióssy Ákos, Kopcsik Márton

Dramaturg:
Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas

Díszlet:
Fitos Dezső Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész

Jelmez:
Szűcs Eszter Anita
Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas

Videotechnika:
Sárvári Enikő
Vető Gábor

Szaktanácsadó:
Dr. Balogh Balázs 

Művészeti munkatárs:
Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas

Fotó: Éder Vera, Gálos Mihály Samu

  • Date

    április 30, 2022

Share project